🚗 Při objednávce nad 1500 Kč doprava přes Balíkovnu a PPL - výdejní místo ZDARMA 🚗 Standardně je cena dopravy od 59 Kč

CO PŘINESE ROK 2019?

Nový rok, nové výzvy, nová očekávání a nová přání.

Každý rok se snažíme udělat něco nového. Buď nový produkt, další včelařské stanoviště nebo jenom zlepšit úroveň pro výroby či práci se včely.

Ani tento rok tomu není jinak. Tak tedy na co se můžeme/můžete těšit v roce 2019?

Rozšíření včelstev a našeho včelařství
V následujícím měsíci dokončíme práce na novém stanovišti. Bude se jednat o stanoviště pro 20 včelstev, která budou stát volně v zalesněné krajině. Doteď jsme měli vždy včelstva ve včelínech a kočovných vozech, ale nyní jsme se rozhodli pro tuto variantu. Samozřejmě, že když pracujete u včel, tak vždycky potřebujete nějaké pomůcky k dané práci, proto nebude vedle včelstev chybět takové malé „zázemí“, kde budeme právě tyto pomůcky schovávat a předcházet jejímu odcizení.

Nové produkty
Už nyní pracujeme na vývoji a výrobě naší vlastní kosmetiky ze včelích produktů. Prozatím jsme všechnu kosmetiku kupovali u firmy Pleva, která je úžasná a jsme s ní moc spokojeni, ale přeci jenom bychom chtěli kosmetiku ze včelích produktů od našich včel.
Doufáme tedy, že do letních prázdnin bychom mohli mít vše připravené a od září bychom Vám naši kosmetiku mohli nabídnout.

Medovina
Produkt, na který se spousty z Vás ptá a my stále odpovídáme tou stejnou větou. Ano, medovinu máme ALE nemůžeme ji prodávat, protože na ni nemáme povolení. I s tímto bychom chtěli něco dělat a věřím v to, že společně s novou kosmetikou Vám budeme moci nabídnout i naši vlastní medovinu. Musím však podotknout, že naše medovina není taková, jakou ji všichni znáte. Tedy taková, že se jednou napijete a máte celý den zalepenou pusu. Zkrátka není tak sladká. Je jemná a krásně je v ní cítit med. Barva také není tmavě hnědá, jak je tomu u většiny medovin. Do tmavých medovin je totiž přidáván karamel, který vytvoří tmavě hnědou barvu. Nám však nejde o tmavou barvu medovinu. Jde nám o to, aby medovina se skládala pouze ze tří základních složek. Tedy vody, medu a kvasinek!

Zkoumání a porovnávání výsledků
Nechci, aby to vypadalo, že se zde snažíme o nějaký výzkum, ale jde spíše jenom o takové soukromé porovnávání výsledku. Rád bych totiž zjistil, v jakém úle se včelám daří nejvíce. Jedná se nám o rozvoj včelstva na začátku jara, produkce medu během sezony, spotřeba zásob i přezimování. K pozorování jsem si vybral úly nástavkové ze dřeva, z plastu a z extrudovaného polystyrenu. Víme, že je to záležitost aspoň na dva roky, ale právě proto bychom s tím chtěli začít už letos.

Den medu
I v letošním roce bychom rádi uspořádali již sedmý ročník akce Den medu, který by se měl údajně konat 1. září. Ovšem o datu ještě jednáme, ale tento je tomu zatím nejblíže. I letos budeme tuto akci pořádat pod záštitou Českého svazu včelařů ZO Jaroměřice nad Rokytnou. Samozřejmostí bude opět odborná přednáška, ale nebude chybět ani ochutnávka medů od místních a přespolních včelařů. Návštěvníci nepřijdou ani o doprovodný program, řemeslný jarmark, naučnou včelařskou školičku a spousty dalších zajímavostí.

E-shop
Také letos budeme náš nový e-shop aktualizovat a přinášet novinky v podobě nových produktů, nových dopravců a nové platební metody jako například placení kartou online.

A co si ještě v roce 2019 přejeme?

Spousty sladkého a voňavého medu, zdravé včely a spokojené zákazníky!

Petr Špaček
Včelařství Špaček
28. ledna 2019