Proč med krystalizuje?

Krystalizace medu
důkaz poctivosti a kvality
Možná jste si všimli, že váš med po čase ztuhne a změní se z tekutého na krémový. To není chyba – naopak, krystalizace je přirozený jev a potvrzení, že máte pravý, přírodní med.
Proč med krystalizuje?
Med tvoří hlavně dva přírodní cukry:
- Glukóza – časem z ní vznikají drobné krystalky.
- Fruktóza – zůstává v tekutém stavu.
Poměr těchto složek určuje rychlost krystalizace. Řepkový med obvykle ztuhne během pár dnů až týdnů, zatímco akátový med zůstává tekutý i několik měsíců.
Je krystalizace známka poctivosti?
Ano. Falšované nebo průmyslově upravené medy často zůstávají nepřirozeně dlouho tekuté, protože mohou obsahovat přidané sirupy nebo prošly nadměrným zahříváním, které ničí enzymy a cenné látky. Když med zkrystalizuje, je to signál přírodního původu. Nicméně záleží také ještě na druhu medu, obsahu nektaru a medovice.
Ve Včelařství Špaček si na krystalizaci zakládáme – je to pro nás i naše zákazníky záruka, že nabízíme pravý český med z Vysočiny, který není nijak upravován.
Co s krystalizovaným medem?
- Nechte ho tak, jak je – má jemně mazlavou strukturu, krásně se roztírá a neodkapává.
- Chcete ho tekutý? Sklenici vložte do vodní lázně do 40 °C a nechte krystalky pozvolna rozpustit. Tím se zachovají cenné látky a původní kvalita.
Proč je náš med z Vysočiny tak výjimečný
Naše včelstva se nacházejí v obci Cidlina v kraji Vysočina. Čisté prostředí, pestrá krajina a bohatá květena dávají našemu medu jedinečné vlastnosti a chuť. To potvrzují i četná ocenění:
- Zlaté medaile v soutěži Český med
- Vítěz medovicového medu v soutěži Med roku
- Regionální potravina Kraje Vysočina 2021 a 2022
Závěr
Krystalizace medu je přirozený a žádoucí proces. Není to závada, ale potvrzení kvality a pravosti. Pokud váš med ztuhne, můžete mít jistotu, že držíte v rukou dar od včel bez úprav a kompromisů.
Objevte náš akátový, lipový i lesní med z rodinného včelařství
Často kladené otázky (FAQ)
Je krystalizace medu závada?
Ne. Krystalizace je přirozený proces a potvrzuje kvalitu a pravost medu.
Jak udělat med opět tekutý?
Sklenici zahřejte pozvolna ve vodní lázni do 40 °C. Krystalky se rozpustí a zachovají se cenné látky.
Proč některý med krystalizuje rychle a jiný pomalu?
Rychlost krystalizace závisí na poměru glukózy a fruktózy. Řepkový med tuhne rychle, akátový zůstává déle tekutý.