🚗 Doprava přes Balíkovnu ZDARMA při objednávce nad 1500 Kč 🚗

KLID NA VČELNICI ANEB PODZIM 2019

Poté, co jsme dokončili práce, které patří do hlavní včelařské sezóny, se postupně začal vracet klid a ticho na naše stanoviště. Návštěvy včelaře už nejsou tak časté, jako tomu bylo v období od dubna do září. Ale vrátíme se ještě do času, kdy jsme vytáčeli první jarní medy.

Letos tomu bylo opět o pár dnů déle, než jsme mohli vytáčet z rámku sladký nektar a těšit se tak z prvního medu roku 2019. Bylo to způsobeno tím, že květen byl poměrně nepříznivý pro sběr nektaru. Bylo vcelku chladno, proto včelky pořádně vyletěli až na přelomu května a června. To nastala situace, kdy měli možnost donést do úly i sladinu, kterou nemohli donést dříve kvůli špatnému počasí. Stalo se tedy, že v úle přibylo i 5, 6 kilo sladiny denně. Problém byl v tom, že takové množství sladiny najednou nestihly včely vysušit na požadované procento vody v medu během Z toho pak pramenilo to zdržení s vytáčením, které se posunulo přibližně o 14, a dokonce někde i o 20 dnů. Bohužel, ale letošní sezona se určitě vymstila nedočkavým včelařům, kteří nehleděli na složení a konzistenci medu, ale vytáčeli, jak se laicky říká „pode data“. Včelaření je zkrátka zcela spjaté s přírodou, tzn., že ovoce Vám také neuzraje, pokud nebude slunce nebo stromy také nevykvetou každý rok ve stejném datu.

Druhé a třetí vytáčení bylo také ještě o pár dnů posunuto, ale včely už měli na sběr nektaru a medovice při těchto vytáčeních poměrně slušné počasí. Když jsme po prvním medu vrátili rámky zpět do úlů, tak se poměrně rychle (cca 6-10 dnů) naplnili, nicméně i tady jsme museli ještě čekat, abychom nevytočili med s vysokým procentem vody a následně se strachovat, aby nám med nezkvasil.

Ještě tedy bilance. Letos jsme poprvé kočovali až ke Znojmu, díky čemuž jsme získali skvělý AKÁTOVÝ med, dále už klasicky med KVĚTOVÝ, KVĚTOVÝ PASTOVÝ, KVĚTOVÝ SMÍŠENÝ, MEDOVICOVÝ A MEDOVICOVÝ SMÍŠENÝ.

Letošní medobraní, co se množství medu týče, bych hodnotil jako průměrné. Nebylo nějak extrémně slabé, ale zažili jsme už i silnější léta.

Hned po medobraní nastalo krmení včel, které by mělo být co nejdříve po posledním stáčení medu, aby včely nepadly hladem a zároveň je důležité krmit včelstva naráz, aby se nestalo, že se budou navzájem vykrádat, tzv. loupeže. Nakrmili jsme tedy všechny včelstva na 3 etapy tak, aby každé včelstvo „šlo“ do zimy se zásobami, které jim stoprocentně vydrží až do jara.

Mezi krmením a současnou dobou jsme museli provést ještě podzimní léčení včel proti varoáze, kterou by žádný svědomitý včelař neměl podceňovat.

Od listopadu už většinou pro včelaře nastává doba, kdy se začíná pomalu chystat na novou sezonu, možná se Vám to zdá divné, že jsme sotva skončili a už se vidíme v další sezoně. Nicméně do roku 2020 moc času nezbývá a měsíc březen už je také měsícem, kdy se včelař poprvé setkává se včelami po zimě, proto přesně teď je ten čas, kdy chystáme nové úly, rámečky, tavíme vosk, vyrábíme svíčky, dárková balení apod.

Z toho už však vyplývá, že se nezadržitelně blíží Vánoce.

My Vám přejeme krásně prožité tyto vánoční svátky, užijte si je v kruhu svých nejbližších, a hlavně ve zdraví! ???? A mějte na paměti, že nejkrásnější na světě nejsou věci, ale chvíle a okamžiky prožité s těmi, co máte rádi.

Petr Špaček
Včelařství Špaček

10. prosince 2019

med-se-skorici-vcelarstvi-spacek