🚗 Doprava přes Balíkovnu ZDARMA při objednávce nad 1500 Kč 🚗

LP 2020

ROČENKA 2020

Aneb nových 365 dní, kdy se můžeme realizovat.

Vždycky nový rok vnímáme něco jako novou výzvu, novou možnost a přemýšlíme nějak o tom, co bychom chtěli za ten rok udělat nového, co bychom chtěli stihnout.

V podobném smyslu jsme si podobné úkoly vyčlenili i na začátku roku 2019. Chtěl bych tedy jenom zrekapitulovat, co se nám povedlo a co ne.

Upřímně, nešlo všechno tak, jak jsme si to představovali a přáli.

Mezi jedno z prvním přání, co jsme chtěli v loňském roce udělat bylo rozšíření našich včelstev. Tento úkol se nám vcelku podařil, rozšířili jsme včelstva o dalších 32 včelstev a chceme v tom pokračovat i nadále.

V loňské ročence jsme se zmiňovali o výrobě vlastní kosmetiky. Toto je právě to, co se nám nepovedlo. Už jsme měli vlastní vzorky jednotlivých výrobků a zbývaly nám pouze kožní testy. Zde jsme ale narazili na to, že cena za testy na každý výrobek byla tak vysoká, že jsme se do toho nepouštěli. Nicméně stále věříme, že se k tomu jednou vrátíme, ale v současné době kosmetika z včelích produktů pro nás je spíše sekundární výrobou.

Medovina
Další téma, kterým jsme se v loňském roce intenzivně zabývali. Zde jsme splnili úkol tak na půl. Z naší strany máme už vše nachystáno pro výrobu, ale čekáme ještě na pár razítek z úřadů. Podle posledních informací bychom to měli mít koncem ledna 2020 vyřízeno a pak bychom začali s výrobou medoviny.

E-shop byl jednou z největších priorit v roce 2018. Loňský rok byl tedy první, kdy jsme celý rok fungovali na novém web společně s novým e-shopem. Musíme říct, že jsme byli opravdu spokojeni s fungováním, administrací apod… Konec konců i z Vaší strany jsme cítili daleko větší zájem a spokojenost. Tento e-shop má spousty nových funkcí a doplňků, které jsme na starém e-shopu vůbec neměli. Jedná se například o placení platební kartou online, velice se nám osvědčila doprava balíčků pomocí Zásilkovny, kterou preferujete více než dopravce, kteří Vám zboží dovezou přímo až domů.

Nyní jsme v rychlosti a zhruba proběhli to, co se stalo a událo v roce loňském, tedy 2019.

Teď ještě pár řádků k tomu, co plánujeme, co nás čeká a co bychom chtěli uskutečnit v tom kulatém dvacítkovém roce 2020.

Leden
Nyní jak jsem psal viz. výše, tak vyřizujeme ještě poslední věci ohledně výroby medoviny, takže zde doufám, že se to bude už blížit ke zdárnému konci.

Nicméně ještě řešíme opět věc s rozšiřováním včelstev. Cidlina je opravdu malá vesnice a je poměrně „převčelená“, takže rozšiřovat včelstva na tak malém území, které je hojně obsazeno včelstvy, je poměrně neefektivní. Proto jsme si pořídili vlek, na kterém budeme s včelstvy kočovat po okolí, zrovna podle toho, kde bude snůška.

Včelařská sezóna aktivně začíná někdy v březnu/dubnu (záleží na počasí), právě proto teď máme hlavní přípravy. Vyrábíme nové rámky, drátkujeme je, tavíme do nich mezistěny. Připravujeme nové úly, nástavky a právě i kočovné zařízení.

To jsou věci, které musí být hotové, než začne sezóna, protože pak už na to není čas a hlavně už je pozdě vyrábět rámky, úly apod.

Čemu se dále budeme v průběhu roku věnovat?

Samozřejmě na prvním místě bude zdraví našich včel, obecně se píše o tom, že zima 2019/2020 bude zima velkých úhynů včelstev. Za nás doufáme, že se nám to vyhne a vyzimujeme se zdravými včelstvy, osobně máme čisté svědomí, že jsme pro to udělali všechno, tak snad…

Dále se budeme zaměřovat na produkci medu, chtěli bychom právě díky kočování získat i druhové medy.

Před naše stanoviště budeme opět jako loni vysazovat medonosné rostliny, abychom obohatili včelí pastvu a udělali ji lépe dostupnou.

Co se týká e-shopu, tak i zde bychom chtěli pokračovat v inovaci a přinášení dalších nabídek a produktů. Nicméně nejsme úplně odborníci přes tuto problematiku, takže většinou nám to musí upravovat někdo externí, proto je to složitější, než kdybychom si to mohli spravovat sami.

V září 2020 bychom opět chtěli pořádat další ročník Dne medu, ale záleží, jak se dohodneme s dalšími organizátory, takže v současné době nedokážu říct, zda Den medu 2020 bude či ne.

V průběhu roku máme ještě pár věcí, které bychom chtěli udělat, ale to zatím necháme jako překvapení. ????

Do nového roku Vám tedy přejeme pohodu, spousty prožitých chvil s těmi nejbližšími a hlavně zdraví!

My se přejeme hlavně zdraví pro naše včely!

PF2020

Petr Špaček
Včelařství Špaček
4. ledna 2020