🚗 Doprava přes Balíkovnu ZDARMA při objednávce nad 1500 Kč 🚗

KLID NA VČELNICI ANEB VÁNOČNÍ SEZÓNA 2020

Na našich stanovištích už zavládl klid a ticho. Včelky jsou prozatím zaléčené, a tedy doufáme, že do zimního období vstupují v té nejlepší možné zdravotní kondici. 

Bohužel, ale letos byl rok, na který dlouho nezapomeneme. Zkrátka každý rok není dokonalý, ale letošní byl opravdu hluboko pod průměrem. Nebyla to jenom lokální záležitost, taková situace nastala na většině území ČR. Ano, byly místa, kde byly určité výjimky, ale těch bylo opravdu poskromnu. Například medy medovicové nebyly téměř vůbec. Co se týká snůšky medu květového, tak zde se ještě můžeme bavit o nějakém průměrném výnosu. Bohužel to neplatí u tmavých medů.

Nicméně těžkou hlavu si z toho neděláme, čeká nás další ročník a minimálně můžeme věřit, že bude lepší. A hlavně, nejdůležitější je, že včely překonaly sezónu ve zdraví, za což jsme moc rádi.

Naše současná aktivita se dělí na dvě částí. 

Ta první je probíhající příprava na sezónu 2021. Ano, je to zvláštní, ale sotva skončila letošní, už musíme myslet na tu další. Takže v dílně už se tlučou nové rámečky, úly, bedýnky na rámky apod. Opravdu je pro nás hrozně důležité, abychom zhruba v únoru, maximálně v březnu, byli se vším hotovy a už se mohli věnovat opět našich včelám.

Druhá část nás zaměstnává především díky Vám! Za což Vám moc děkujeme. Máme na mysli Vaše objednávky přes e-shop nebo ty, které si vyzvednete přímo u nás. Letos bylo naším cílem Vám nabídnout nový produkt, na který jsme se moc těšili. Ano, jedná se o medovinu, která už měla být na e-shopu, ale bohužel se nepodařil tisk v tiskárně a čekáme tedy ještě na nové etikety, které doufáme, že už budou správně. Nicméně už nyní Vám můžeme o ní pár věcí prozradit. 

MEDOVINA
Jak jsem už zmiňoval, jedná se o letošní novinku, na které jsme pár let pracovali. Veškerá medovina ležela celou svoji dobu zrání na dubových sudech, které byly vypalovány. Takže nejenom že medovina má díky dubovému dřevu krásně sytě zlatavou barvu, ale také hutnost a plnost v chuti. Vypalovaný sud tomu ještě dá přidanou hodnotu, která se projeví především v podobě kouřové chuti v pozadí, která nepřebije chuť medu.

To je zhruba ve zkratce všechno, co se u nás letos po hlavní sezóně a při přípravách na Vánoce 2020 stalo. 

Tak tedy prozatím přejeme krásně prožité podzimní dny.

S pozdravem

 

Petr Špaček
9. listopadu 2020