🚗 Doprava přes Balíkovnu ZDARMA při objednávce nad 1500 Kč 🚗

KONEC PŘÍPRAV, JARO 2021

Od posledního příspěvku uteklo už poměrně hodně času, mezitím jsme však dokončili veškeré přípravy na jarní start sezóny. Můžeme tedy říct, že jsme všechno stihli jak jsme si představovali a snad nás nic nezaskočí.

Co jsme tedy připravovali v klidnější části včelařského roku - v zimě?

Především se jednalo o nové úly, které jsme vyrobili pro výměnu za starší typy úlů, ve kterých se včelaří obtížněji a hlavně tím strávíme více času. Proto jsme toto považovali za hlavní úkol, který jsme chtěli stihnout. Jedná se o palubkové úly, které jsou kompatibilní se všemi úlovými sestavami, které nyní využíváme. Všechny naše úly jsou zateplené, falcované a s vysokým podmetem (dnem). Co se týká úlů, tak zde je nespočet možností, v jakém včelařit. Někdo preferuje pouze dřevěné, někdo zase plastové, polyesterové... Nelze říct, který materiál je nejlepší. Záleží na spoustě faktorů a hlavně zkušeností s daným materiálem. 

Není to však pouze o materiálu, dále se rozlišuje rámková míra, počet rámků v nástavku, nízké nebo vysoké dno, nástavky s očkem nebo bez apod. Je to poměrně složitá problematika, ale musíme říct, že zcela zásadní, od které se odvíjí veškeré další vybavení, které musí být s úly kompatibilní. 

Samozřejmě jsme si museli během zimy připravit i nové rámečky pro obnovu. Spousty rámečků se poškodí během sezóny, ať už při vytáčení, manipulaci v úlech nebo prostě jenom stářím a je třeba, aby hlavně z hygienických důvodů se tato výměna udělala. Během sezóny už opravdu nezbývá čas na úkony jako stloukání rámků a zatavení mezistěny, proto se snažíme, abychom všechny tyto přípravy měli hotové a během sezóny už toto nemuseli vůbec řešit. Nových rámků s mezistěnou je potřeba opravdu hodně. Jak už jsem zmiňoval pro obnovu včelího díla, ale také do nových včelích rodin (oddělků).

V průběhu května se také pustíme do chovu matek, který využíváme pouze pro vlastní potřebu. Zde jsme také udělali nějaké přípravy, a to v podobě voskových misek, do kterých budeme přelarvovat. V našem chovu se snažíme matky obměňovat po dvou letech, záleží samozřejmě na výkonnosti matky, ale z pravidla ty, co nejsou starší dvou let, jsou nejproduktivnější.

Dále mezi přípravy v zimním čase patřili už drobnější práce, jako příprava nových stanovišť, filtrace a lahvování medoviny, úprava stávajících stanovišť a drobné opravy na nich apod. Zkrátka vše, co se dá nachystat, připravit, opravit během zimy, abychom s tím nemuseli trávit čas v hlavní sezóně.

CO SE DĚJE NA VČELNICÍCH?

Už zhruba měsíc, v některých včelstvech i dva, probíhá první letošní plodování. Ve včelstvech, kde začalo plodování brzy, už žijí první generace letošních včel. Včelstva se pomalu dostávají do síly a nyní u nich probíhá tzv. jarní rozvoj. Po relativně teplém únoru přišel chladný a mrazivý březen, který jejich aktivitu zpozdil, ale nyní doufáme, že duben už je zcela nastartuje a žádné výrazné ochlazení již nepřijde.

Kontroly včelstev jsme v teplých dnech provedli už u všech včelstev a musíme říct, že přezimovali poměrně v dobré, vitální kondici, za což jsme opravdu upřímně rádi. S množstvím zásob neměly včelstva problém a proto nebylo potřeba využívat nějaké formy jarního podněcování, které nebývá vždy vhodné. Jsme zastánci toho, že je lepší pořádně zakrmit včely na podzim a na jaře je nechat být, co se přikrmování týče.

V posledních týdnech včely nasbírali poměrně velké množství pylu, který je neskutečně důležitý ve výživě včel a proto vyhlížíme každou rostlinu, která v takto brzké době dává pyl. Je to například jíva, líska apod.

Nyní opravdu čekáme na lepší počasí a už se nemůžeme dočkat, jak se do toho pustíme naplno!

S pozdravem

Petr Špaček
7. dubna 2021