🚗 Doprava přes Balíkovnu ZDARMA při objednávce nad 1500 Kč 🚗

Letní sezóna a podzim 2021

Naposledy jsme Vám psali o pracích, které jsme dělali v období zimy, času klidu na včelnicích. Ovšem od té doby už uteklo spousty dní a my jsme nyní v období přelomu starého a nového včelařského roku.

Během hlavní sezóny jsme neměli tolik času, abychom Vás mohli ještě informovat, co se aktuálně děje, co konkrétně děláme, jaké vytáčíme medy apod. Proto Vám chceme aspoň nyní napsat ve zkratce, jak naše letní období u včel probíhalo a co Vám nyní můžeme nabídnout.

Oproti předešlým ročníkům ten letošní začínal pozvolna, dokonce o cca 3 týdny později. Nástup jara byl tedy chladný, pomalý a včelstva nešla do síly tak, jak bychom si přáli. Nicméně přece jenom se podařilo dostat včely do formy, i když o něco později. Nicméně pro květové medy už byly včely připraveny a my mohli s některými začít kočovat na akáty, jetel a svazenku.

Akátové medy se letos opravdu vydařily, obecně prvních, květových medů bylo dostatek a na jejich produkci si rozhodně nechceme stěžovat. Smíšené a medovicové medy už nebyly v takovém množství, ale i přesto musíme říct, že se nejednalo o podprůměrnou sezónu. S produkcí jsme spokojeni, stejně tak i z rozmanitosti nabízených druhů medů.

Jako každý rok je období medobraní velice rychlé a intenzivní. Než se otočíme, tak přes květové, smíšené a medovicové medy už chystáme zase včelstva na období zimy. V současné době tedy kontrolujeme především stav zásob, aby měly včely dostatek potravy přes celou zimu a také zdravotní stav, který je neméně důležitý. Zkrátka do zimy musí jít včelstva zdravá a s dostatkem zásob.

Pomalu se tedy dostáváme od prací se včely k aktivitám ve stáčírně a výrobně, kde se pomalu chystáme na vánoční sezónu s našimi produkty a výrobky.

Ještě se chci zmínit k našemu medu květovému pastovému, který letos získal ocenění REGIONÁLNÍ POTRAVINA Kraje Vysočina, čehož si převelice vážíme a jsme moc rádi, že jsme toto ocenění získali právě s tímto produktem, který patří k našim stálicím a nejoblíbenějším produktům.

Ač je to neuvěřitelné, jak rychle čas plyne, ale my už se díváme nyní do další sezóny a přemýšlíme, co bychom mohli udělat lépe, efektivněji a pohodlněji pro naše včely.

Přátelé, přejeme Vám krásný podzim, ještě nějaké teplé dny a především klid a pohodu do Vašich domovů.

S pozdravem

Petr Špaček
Včelařství Špaček
6. září 2021