🚗 Doprava přes Balíkovnu ZDARMA při objednávce nad 1500 Kč 🚗

NOVOROČENKA 2019

Jaký byl rok 2018 a co Vás čeká či na co se můžete těšit v roce následujícím?

Vezmu to tedy popořadě.

Na začátku roku jsem se dozvěděl, že jsme byli nominováni do soutěže Kraje Vysočina „Skutek roku“ za pořádání akce Den medu 2017. kategorie: Osvěta a vzdělání. Nakonec se nám podařilo zvítězit. Upřímně, považuji to za jeden z největších úspěchů už jen kvůli tomu, že z celého Kraje Vysočina zvítězila akce, která je pořádána v obci s počtem obyvatel 80. Opravdu si této ceny moc vážíme a jsme moc rádi, že Kraj Vysočina již pátým rokem naši akci podpořilo.

Následoval opravdu rychlý nástup jara, kdy rozkvetlo téměř všechno naráz. Leckdo by řekl, že pro včely je to dobře a můžeme se těšit na dobrý rok. Z našeho pohledu to bylo tak, že při masivním rozkvětu všech rostlin ještě včelstva nebyly v té největší kondici a síle.

Nicméně. Začátkem měsíce května jsme už věděli, že letos začne medobraní o přibližně 2 týdny dříve, než jsme byli zvyklí jiné roky. Během května jsme tedy vytočili první med. Med květový, který měl v sobě opravdu různorodost. Pestrost všech rostlin v něm byla opravdu nádherná. Voňavý, ovocný a krásně zlatavý med.

Na začátku června jsme začali vytáčet podruhé. Tentokrát to byl med smíšený, který byl už o trošičku tmavší, ale opravdu jen nepatrně.

Přelom června a července se nesl v znamení třetího vytáčení a my se těšili na medovicový neboli tmavý med. Říká se, že pravá medovice přijde jednou za 7 let. A letos ten rok určitě nebyl. Musím ale říct, že letošní tmavý med byl opravdu výrazný od příměsi lípy, která mě osobně tam strašně chutnala. V době, kdy včely nalétávaly do lesů pro medovici, tak bylo sucho a nedokázali to z přischlých stromů sebrat. Trochu mám obavy, co s medovicí bude v budoucnu, protože jak jistě víte, jehličnaté stromy jako například smrk, na kterých se vyskytují mšice (největší producent medovice), jsou díky kůrovci v ohrožení a téměř vše a všude se kácí. Ale ještě tu máme další druhy stromů, které doufám, že se podaří udržet zdravé.

Tak tedy, nejednalo se o přesný příklad medovicového medu, ale podle elektrické vodivosti do medů medovicových stále patřil. Zkrátka není každý rok stejný a v tom je přece to krásné.

A pak se to stalo. Červenec 2017 – černý měsíc.
Vandalismus, neúcta k přírodě, neúcta ke včelám a k jejím významu.
15. července večer nám někdo zapálil kočovný vůz s 16 ti včelstvy. Můžeme si jenom myslet proč to bylo, kvůli čemu nebo kdo to udělal. Zpátky už to nevrátíme. Jenom nechápu, ať už důvod byl ledajaký, jak to někdo může udělat tímto způsobem.

V srpnu jsme získali druhé ocenění od Kraje Vysočina v tomto roce. Konkrétně Čestné uznání za náš med medovicový od hejtmana Kraje Vysočina Jiřího Běhounka. Následně jsme s Krajem Vysočina navštívil veletrh Země živitelku 2018 v Českých Budějovicích, kde jsme nabízeli naše produkty.

V červenci jsme tedy nakrmili ostatní včelstva a během srpna a září se už všechno začalo motat okolo Dne medu 2018. Akce se z mého pohledu vydařila moc a já bych ještě i tady chtěl moc poděkovat všem, kdo se jakkoli na této akci podíleli. Mám tím namysli zařízení čehokoli opravdu od nepatrností až po důležité věci, protože bez těchto lidí by Dne medu nikdy nebyl. A ač se to zdá nebo ne, tak se jedná přibližně o 35 dobrovolníků. Samozřejmě počasí. To je faktor, který hrozně moc pro nás znamená, protože Den medu je především ve venkovních prostorech.

V polovině záři jsme ještě obdrželi další radostnou a opravdu potěšující zprávu. V soutěži Med roku 2018, kterou pořádá pracovní společnost nástavkových včelařů (PSNV CZ, z. s.), jsme vyhráli první místo z celé ČR v kategorii medovicové medy. Prvně jsem tomu nepřikládal takovou váhu, ale s odstupem času si této výhry vážím víc a víc.

Během měsíce nám ještě dorazili dvě zlaté medaile za med květový a medovicový od Českého svazu včelařů ze soutěže Český med 2018. Zde to však nebylo tak, že bychom byly první z celé ČR, ale po změření fyzikálních a chuťových vlastností daného medu uděluje ČSV zlatou, stříbrnou medaili nebo pouze chemický a fyzikální rozbor medu. Takže tuto soutěž beru trochu s nadsázkou, i když mě samozřejmě zlatá medaile potěší každý rok.

Celý listopad jsme pracovali na novém e-shopu. Focení nových produktů, psaní popisků, tvorba designu, grafiky… Upřímně, moc těmto věcem nerozumím, takže děkuji moc těm, kteří mi s tímto pomáhali. Současná podoba e-shopu ještě není úplně finální (myslím obsah). Stále ještě je co vychytávat, ale to je snad vždycky a všude. Jenom bych chtěl prozradit, že v letošním roce se můžete těšit na další nové produkty (bude se jednat hlavně o naši kosmetiku, medovinu, dárkové balíčky a včelí produkty) a také na nové funkce v e-shopu. Například platební metoda kartou online apod. Ale to ještě předbíhám.

A tím jsem asi vyčerpal všechny významné události tohoto roku. Pak už přišla jen vlna objednávek právě z e-shopu, ale i tu jsme zvládli a o Vánocích si odpočinuli.

Takže já bych Vám chtěl ještě jednou popřát krásný start nového roku. Roku 2019. Užívejme rodinné pohody, buďme se svými nejbližšími a nestresujme se zbytečnostmi. To Vám přeje celý kolektiv Včelařství Špaček.

My si přejeme více úsměvu a spokojených zákazníků. Méně svárů a nenávisti.

Petr Špaček
Včelařství Špaček
4. ledna 2019