🚗 Doprava přes Balíkovnu ZDARMA při objednávce nad 1500 Kč 🚗

O NÁS – VČELAŘSTVÍ ŠPAČEK

Jako jeden z prvních příspěvků v tomto blogu bych rád věnoval kompletnímu představení našeho Včelařství.

Abych začal úplně od začátku, tak včelaření se v naší rodině objevilo přibližně okolo roku 1980, kdy si tento koníček zamiloval můj děda. Tenkrát to měl opravdu pouze jako koníček, takže vlastnil něco okolo 10 - 15 včelstev. Nicméně od té doby nepřetržitě včelaří. Celou dobu počet včelstev držel stále na podobných číslech. Až když se dostal do důchodového věku a měl na včelky více času, tak začal včelstva rozšiřovat a více se jim věnovat.

To byla také ta doba, kdy jsem s dědou začal i já do včelína chodit a více se o včelaření zajímat. Ačkoli to vypadalo, že k tomuto řemeslu bude mít blíže můj starší bratr, nakonec jsem se včelařem stal já.

Se včelařením jsem tedy začal někdy okolo svých 10 let. Nicméně ještě třeba další čtyři roky si myslím, že jsem dědovi více překážel, než pomáhal. Je však pravdou, že od roku 2011 jsem členem ČSV (Český svaz včelařů), kam mě nechal zapsat právě děda. Když mi bylo patnáct, nějak jsem cítil, že bych se včelaření chtěl věnovat ve větší míře. V té době jsme se tedy také rozhodli pro rozšíření včelařství, kdy jsme se dostali na 60 včelstev. Společně s tím jsem trochu rozšířil nabídku našeho sortimentu, kdy jsme začali vyrábět svíčky ze včelího vosku a medy s příměsmi.

V této době jsem začal i s našimi výrobky jezdit na různé trhy a jarmarky. Byly měsíce, kdy jsme každý víkend někde prodávali. I z toho důvodu, že jsme začali více a více jezdit prodávat, rozhodl jsem se založit si živnost. Jelikož mi nebylo ještě 18let, tak jsme se rozhodli, že mě naši nechají zplnoletnit a následně si založím živnost. Tak se také stalo a od té doby už naše Včelařství fungovalo oficiálně.

Opět uteklo spousty vody v potoce a u nás se ledaco změnilo. Založili jsme si e-shop, kde prodáváme svoje výrobky. Podařilo se nám vyrobit další dva pojízdné včelíny, s kterými jezdíme po plodinách, které přinesou včelám největší užitek a největší množství nektaru či medovice.

Práci přímo se včely provádím pouze já s dědou, ale ostatní práce okolo „včel“ dělá celá rodina. Taťka s bratrem se starají o vyvařování vosku na svíčky, výrobu dřevěných bedýnek na dárková balení medů a celkovou údržbu včelínů. Mamka se sestrou zase odlévají svíčky, nalévají medy, balí dárkové balíčky a balíky pro e-shop. Za jejich práci jsem moc vděčný a rád bych jim i touto cestou poděkoval.

Naše včelařství považuji za rodinné, a myslím, že právem!

Petr Špaček
Včelařství Špaček
28. prosince 2018