🚗 Doprava přes Balíkovnu ZDARMA při objednávce nad 1500 Kč 🚗

ZIMNÍ PRÁCE KONČÍ

Je na čase dokončit všechny zahájené zimní práce, vyčistit nářadí a pomůcky a udělat všude pořádek!

Zima je pryč, všechno co jsme chtěli mít hotové na novou sezónu by mělo být hotové, a to co není, už nestihneme. Naštěstí se nám podařilo udělat všechno, co jsme si naplánovali.

Musím říct, že za letošní zimu - "období klidu" - jsme toho stihli opravdu hodně. 

Už v minulém článku jsme psali, že bychom chtěli letos rozšířit naše včelstva. K tomu samozřejmě potřebujeme nové úly, rámky, nástavky apod.

Jako první bych tedy zmínil kočovnou paletu, o které jsme přemýšleli už loni, ale nakonec se nám naskytla možnost pořídit kočovný vůz za auto, takže se na paletu dostalo až letos. Nicméně paleta je hotová a s ní i podvozek na převážení palet. Jedna paleta je na 12 včelstev a rádi bychom s ní kočovali hlavně na svazenku a poté podle toho, kde bude možnost.

Po Vánocích jsme se také vrhli do úlů a nástavků, udělali jsme téměř 100 nástavků a 30 nových úlů. Mezitím jsme ještě stloukali nové rámečky, které se musely ještě následně vyplést drátkem a natavit do nich mezistěny.

Jakmile byly úly a kočovná paleta hotová, tak jsme se vrhli do příprav nových stanovišť. Letos jsme to udělali tak, že jsme některé stanoviště zredukovali do počtu včelstev a udělali jsme více stanovišť, aby byly včelstva přirozeněji rozdělená v přírodě. 

Tedy, kočovný vůz jsme přemístili zatím nastálo do lesa, letos tam budeme mít stanoviště poprvé, tak uvidíme, jak se osvědčí. Na jeho místo jsme umístili 12 včelstev volně stojících. Vedle jsme ale postavili "zázemí", kde máme po ruce všechny včelařské pomůcky, rámky, bedny, kuřák apod. Toto stanoviště jsme také osázeli zhruba 30 medonosnými rostlinami a všude okolo je nasetá tzv. směs pro včely, která by měla nahradit pestrou rozkvetlou louku.

Dalším novým "pojízdným stanovištěm" je již zmiňovaná paleta, kterou budeme do měsíce převážet už na místo snůšky.  

Veliké dík patří celé rodině, která se na všech přípravách podílela.

Nevíme, jestli jsme zmínili všechno, ale kdyby ne, tak to v průběhu roku ještě napravíme. Teď už opravdu začíná sezóna na 100 procent a my věříme, že tento týden budou opravdu poslední chladné dny a potom už se včelstva rozjedou v plné parádě. 

Ještě jedna věc, asi ta nejdůležitější - letošní zimu jsme přezimovali se všemi včelstvy bez jediného úhynu, z čehož máme radost největší!

Tak přejeme krásné jarní dny!

Petr Špaček
Včelařství Špaček

30. března 2020